Αλόη

Αλόη Aloe Herb βότανο καλλυντικά φύση

Οι θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητες της αλόης ήταν γνωστές στους αρχαίους λαούς, εδώ και περισσότερα από 3.000 χρόνια. Στην αρχαία Ελλάδα, η αλόη συμβόλιζε την ομορφιά, την υπομονή, την τύχη και την υγεία. Το τζελ της αλόης, το οποίο βρίσκεται στα σκληρά, χυμώδη και σαρκώδη φύλλα της, περιέχει πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά. Βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, ένζυμα, πολυσακχαρίτες και άλλα πολλά, λειτουργούν ως ομάδα και απορροφώνται στο σύνολό τους από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Γεράνι

Γεράνι

Ιδιαίτερα αγαπητό και περιζήτητο γιατί έχει υπέροχη λουλουδάτη μυρωδιά.  Συμβολίζει τη θηλυκότητα, τη διαίσθηση και τον αισθησιασμό. Αποτελεί ένα εξαιρετικό βότανο για την περιποίηση της επιδερμίδας, κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος.  Προσφέρει ενυδάτωση και απαλότητα στην επιδερμίδα. Είναι αντιγηραντικό, κατά των ρυτίδων και χαρίζει λάμψη στο δέρμα. Στην αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται για να βοηθήσει σε καταστάσεις άγχους ή για να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για διαλογισμό.

Μέντα

Μέντα

Ένα από τα πιο γνωστά βότανα στον κόσμο. Καλλιεργείται παντού και χρησιμοποιείται σαν ρόφημα, στην μαγειρική και πρώτη ύλη στα καλλυντικά. Η μέντα έχει έως και 2% αιθέριο έλαιο  τανίνες και πικρό στοιχείο. Περιέχει βιταμίνη Α, C, Β12, Β3 και φολικό οξύ, μαγνήσιο και σίδηρο, ασβέστιο και μαγγάνιο. Η μέντα αποτελεί μια εξαιρετική πηγή μεταλλικών στοιχείων όπως το κάλιο και η μενθόλη της μέντας εφαρμόζεται σε προϊόντα που προσδίδουν δροσερή αναπνοή όπως μαστίχες, καραμέλες και διαλύματα. Χρησιμοποιείται σε σαπούνια και γαλακτώματα και δίνει αίσθηση δροσιάς στο σώμα.

Φασκόμηλο

Φασκόμηλο

Έχει έντονη αρωματική οσμή και καλλιεργείται για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του, ως αφέψημα και ως καρύκευμα. Χάρις στο αιθέριο έλαιο που περιέχεται στο φυτό αξιοποιείται στην αρωματοποιία, στην κοσμετολογία, ως εντομοαπωθητικό, ως βελτιωτικό οσμής και γεύσης στις τσίχλες. Οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν ιερό φυτό και το είχαν αφιερώσει στο θεό Δία. Βότανο προικισμένο με πολλές θεραπευτικές ουσίες και αντιβακτηριδιακές, αντισηπτικές, καρδιοτονωτικές, σπασμολυτικές και αντιδιαβητικές ιδιότητες, ιδιαιτέρως χρήσιμες στην ιατρική.

Μελισσόχορτο

Μελισσόχορτο

Ονομάστηκε έτσι επειδή το φυτό είναι τόσο πλούσιο σε νέκταρ που φυτεύεται συνήθως για τη διατροφή των μελισσών. Χρησιμοποιείται για ροφήματα, ζεστά ή παγωμένα, κυρίως σε συνδυασμό με άλλα βότανα. Γνωστό για την αγχολυτική και ήπια καταπραϋντική δράση, το μελισσόχορτο βελτιώνει τη διάθεση και την πνευματική απόδοση, έχει αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, ενώ τονώνει την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα.  Το εκχύλισμα από μελισσοβότανο βρέθηκε επίσης να έχει εξαιρετικά υψηλή αντιοξειδωτική δράση, ηρεμεί και καταπραΰνει την ερεθισμένη επιδερμίδα και λειτουργεί ως τονωτικό του δέρματος.

Χαμομήλι

Χαμομήλι

Το Χαμομήλι, ή Χαμοπούλα, πήρε το όνομα του από το άρωμά του (μήλο του εδάφους) και ο πρώτος που αναφέρει τις ευεργετικές του ιδιότητες είναι ο Ιπποκράτης (460-370 π. Χ.).   Tο χαμομήλι χρησιμοποιείται για τις ευεργετικές απαλυντικές και καταπραϋντικές ιδιότητές του στο δέρμα, κυρίως δε σε προϊόντα καθαρισμού, ντεμακιγιάζ, αλλά και ενυδάτωσης. Σαν ρόφημα λειτουργεί ως ηρεμιστικό σε καταστάσεις στρες, ημικρανίες, νευραλγίες και ζαλάδες ενώ είναι και αντισπασμωδικό.

Άγριο τριαντάφυλλο

Άγριο Τριαντάφυλλο

Το λάδι από το άγριο τριαντάφυλλο είναι ένα από τα καλύτερα αντιγηραντικά έλαια και το ιδανικότερο για την αναγέννηση των ιστών της επιδερμίδας. Προάγει την επούλωση των ουλών
και βοηθά στην αντιμετώπιση των ραγάδων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ψωρίασης, της νευροδερματίτιδας και του ηλιακού εγκαύματος, μειώνει τις ευρυαγγείες, τους κιρσούς και τις ραγάδες, καθώς αυξάνει τα επίπεδα κολλαγόνου και ελαστίνης. Βοηθά στη μάχη ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και προστατεύει το δέρμα από την πρόωρη γήρανση. Περιέχει επίσης υψηλό ποσοστό βιταμινών A, C & E.

Ρίγανη

Ρίγανη

Η λέξη «ορίγανον» προέρχεται από το ελληνικό «όρος» και το «γκάνος» που σημαίνει λαμπερό, άρα, ορίγανον σημαίνει λαμπερό βουνό. Πέρα από το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση που αφήνει στο φαγητό έχει και πάρα πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Πλούσια σε ανόργανα συστατικά, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, κάλιο, χαλκό, βόριο, μαγγάνιο και βιταμίνη Α. Ένα από τα βότανα με το μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.  Στην κοσμετολογία λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής της δράσης και της μεγάλης περιεκτικότητας της σε βιταμίνη C, η ρίγανη είναι τέλειο αντιγηραντικό και αντιοξειδωτικό.

Καλέντουλα

Καλέντουλα

H καλέντουλα είναι ιδιαίτερα γνωστή για την ενυδατική, καθαριστική, αντιφλεγμονώδη, αντισηπτική, στυπτική, καταπραϋντική και επουλωτική της δράση, ενώ δευτερευόντως μπορεί να ληφθεί ως τονωτικό ή ήπιο αντισπασμωδικό. για τον λόγο αυτό, θεωρείται ένα από τα καλύτερα βότανα για τη θεραπεία τοπικών δερματικών προβλημάτων, ερεθισμούς, φλεγμονές, μολύνσεις, δερματικά έλκη, εξωτερικές αιμορραγίες, αλλά και για μώλωπες και διαστρέμματα. Tο έλαιο της καλέντουλας το οποίο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και καροτενοειδή, ουσίες με ευεργετικές για το δέρμα ιδιότητες. Aποτελεί εξαιρετική βάση για κρέμες, φυτικές λοσιόν και άλλα καλλυντικά προϊόντα.

Ελιά

Ελιά - olive

Το αγνό λάδι ελιάς διαθέτει αποδεδειγμένα ενυδατικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Xάρη στις αντιοξειδωτικές, αναπλαστικές και μαλακτικές του ιδιότητες, γνωστές από την αρχαιότητα, το ελαιόλαδο κατέχει μία ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις φυσικές καλλυντικές ουσίες.  Eπιπλέον, περιέχει και άλλα σημαντικά δραστικά συστατικά, όπως υψηλά ποσοστά βιταμίνης K, αλλά και ιχνοστοιχεία, όπως νάτριο και κάλιο, που είναι ευεργετικά για το δέρμα, και σίδηρο, που κάνει πολύ καλό στα μαλλιά.